Mięso trochę tańsze
Po dwóch tygodniach stopniowego wzrostu cen w ostatnich dniach tendencje na rynku mięsnym odwróciły się. Notowania wieprzowiny zaczęły powoli spadać. Wynika to ze stosunkowo dużej podaży ze źródeł krajowych i zagranicznych i niewielkiego popytu na wyroby gotowe w handlu detalicznym.
- Najpierw przestały drożeć najtańsze asortymenty, jak tłuszcze, podroby, w tym tygodniu niewielkie spadki cen (około 20 gr na kilogramie) dotyczą również półtusz wieprzowych i tzw. elementów, jak szynka, schab czy łopatka - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk.
Na spadek cen skupu narzekają drobiarze. To także wynik małego popytu. Najbardziej poszukiwane są tanie produkty, jak porcje rosołowe czy skórki.
- Najpierw przestały drożeć najtańsze asortymenty, jak tłuszcze, podroby, w tym tygodniu niewielkie spadki cen (około 20 gr na kilogramie) dotyczą również półtusz wieprzowych i tzw. elementów, jak szynka, schab czy łopatka - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk.
Na spadek cen skupu narzekają drobiarze. To także wynik małego popytu. Najbardziej poszukiwane są tanie produkty, jak porcje rosołowe czy skórki.
Źródło: Rzeczpospolita