Ceny zbóż, notowania, aktualności

Stopniowy wzrost cen wieprzowiny

Stopniowy wzrost cen wieprzowiny
W tym tygodniu ceny wieprzowiny nadal powoli rosną. Na giełdach półtusze kl. R oferowane są w cenach od 5,5 do 5,8 zł za kg. Podrożała również wieprzowina z importu. Dlatego zakładom przestało się opłacać kupowanie zamiast polskich półtusz z duńskich przodków, szynek czy holenderskich łopatek.

 - Drożeją także tanie mięsa i tłuszcze - mówią maklerzy. To rezultat zwiększonego eksportu na wschód, m.in. na Ukrainę. Oznacza to jednak, że zapasy tych mięs nie były tak duże, jak wynikało z informacji zakładów. W ciągu dwóch tygodni np. tłuszcze drobne podrożały z 1,6 - 1,7 do 2,6 - 2,8 zł za kg.

Rosną także ceny najlepszych mięs, np. schabu, szynki, ale wolniej niż półtusz. Mały jest bowiem o tej porze roku popyt na najdroższe wyroby na rynku detalicznym.

Drożeje powoli również wołowina. Ćwierci z bydła młodego wystawiane są w tym tygodniu po 7,6 - 7,9 zł za kg, a z bydła dorosłego po 6,6 - 6,9 zł za kg. Zapotrzebowanie na to mięso zarówno na rynku krajowym, jak i na eksport jest w dalszym ciągu niewielkie.

Ceny kurczaków wróciły do poziomu z połowy stycznia. Na giełdach za świeże kurczaki płaci się 4,2 zł za kg, a za mrożone - 4,4 zł za kg. Ćwiartki dostępne są w cenie od 3,7 do 4 zł za kg.

Maklerzy spodziewają się w najbliższych tygodniach dalszego wzrostu cen tłuszczów, podrobów i innych tanich mięs. Wynika to z rosnących zamówień eksportowych.

Źródło: Rzeczpospolita