Ogromne zwyżki cen wieprzowiny na giełdach
W ciągu dwóch tygodni półtusze zdrożały prawie o złotówkę za kilogram. Towar w klasie E kosztuje już 6,20 zł, jednak z zakupami dużych partii są problemy. Potencjalni klienci narzekają też na jakość wieprzowiny. Rolnicy przetrzymali świnie i zwierzęta są bardzo przerośnięte.
Podrożały też wszystkie elementy: szynka, karkówka, łopatka, czy schab. Zakłady potrzebujące na przykład tylko przodku lub karczku decydują się na import tego towaru, ale w Europie zachodniej wieprzowina także ostatnio zdrożała, średnio o 10 centów za kilogram.
Ceny tłuszczów podrożały w ciągu dwóch tygodni średnio o 1/4. Teraz słonina kosztuje 3,60 zł za kilogram. Tłuszcze są poszukiwane podobnie jak mięsa drobne drugiej klasy.
Podrożały też wszystkie elementy: szynka, karkówka, łopatka, czy schab. Zakłady potrzebujące na przykład tylko przodku lub karczku decydują się na import tego towaru, ale w Europie zachodniej wieprzowina także ostatnio zdrożała, średnio o 10 centów za kilogram.
Ceny tłuszczów podrożały w ciągu dwóch tygodni średnio o 1/4. Teraz słonina kosztuje 3,60 zł za kilogram. Tłuszcze są poszukiwane podobnie jak mięsa drobne drugiej klasy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1