Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wahania podaży i cen mięsa

Wahania podaży i cen mięsa
W końcu drugiej dekady stycznia ceny półtusz wieprzowych wzrosły, na początku tego tygodnia nieco spadły, a potem ponownie wzrosły. W piątek za półtusze kl. R płacono na giełdach około 5,5 zł, a kl. E do 6 zł za kg. Skoki cenowe półtusz to efekt ruchu notowań w skupie tuczników, których podaż w ostatnim okresie często się zmienia.

Okresowe niedobory krajowego mięsa sprzyjają importowi.

W mijającym tygodniu na giełdach pojawiły się oferty przodków wieprzowych, łopatki, karkówki z krajów UE. Proponowane ceny są jednak mało konkurencyjne.

Zwiększa się eksport taniego mięsa na wschód. Słoniną, tłuszczami i skórkami wieprzowymi zaczynają interesować się handlowcy z Ukrainy. Sporo tego towaru trafia też na Białoruś. W rezultacie ceny rosną. W końcu tygodnia głowy wieprzowe oferowano na giełdach po 1,2 zł za kg, tłuszcze drobne po 2,4 - 2,8 zł za kg, słoninę po 3,4 do 3,6 zł za kg.

W handlu drobiem ceny spadają. Kurczaki świeże można kupić na giełdach po 4 zł za kg. Zainteresowanie drobiem jest niewielkie. Dotyczy to również mięsa (filety z piersi, odkostnione uda indycze), które kupowane jest do dalszego przetwórstwa. Hodowcy drobiu narzekają, że ceny nie gwarantują już opłacalności tej produkcji.

Według opinii Ministerstwa Rolnictwa w pierwszej połowie tego roku produkcja wieprzowiny może być o 5 proc. niższa niż w tym samym okresie 2004 r. W drugim półroczu wzrośnie o 5,7 proc. Wyraźny wzrost podaży mięsa wieprzowego na rynek będzie więc odczuwalny prawdopodobnie dopiero jesienią.

Źródło: Rzeczpospolita