Ceny tłuszczów i podrobów w górę
Po kilkudniowym wzroście zainteresowania wieprzowiną w tym tygodniu sytuacja znowu zaczyna wracać do normy, a ceny do poziomu sprzed tygodnia - informują maklerzy. Chwilowe ożywienie wynikało z okresowego zmniejszenia podaży, co wywołało krótkotrwały wzrost popytu.
Bardziej trwałą tendencją jest w ostatnich dniach wzrost zapotrzebowania na tanie gatunki mięsa wieprzowego. Więcej tłuszczów drobnych, słoniny podrobów kupują zarówno krajowe zakłady przetwórcze, jak i eksporterzy. Zwiększona sprzedaż powodowała 15 - 25-proc. podwyżki cen. Do tej pory ceny te były bardzo niskie.
Przedstawiciele resortu rolnictwa dementują pogłoski, że w najbliższych miesiącach grozi w Polsce nadmierna podaż wieprzowiny. Eksperci oceniają, że w pierwszej połowie 2005 r. produkcja wieprzowiny może być o ok, 5 proc. niższa niż w podobnym okresie 2004 r. Wzrośnie zaś dopiero w drugim półroczu (o 5,7 proc).
Utrzymują się stosunkowo wysokie ceny wołowiny. Zapotrzebowanie na to mięso zarówno na rynku krajowym, jak i na eksport jest w dalszym ciągu niewielkie.
W handlu drobiem spadły ceny na najdroższe mięsa. Tanieją też świeże kurczaki, gdyż niższe są ceny skupu żywca drobiowego.
W najbliższych tygodniach nadal mogą rosnąć ceny najtańszych mięs wieprzowych. Wiele zależeć będzie jednak od wielkości eksportu na Wschód oraz kursu dolara i euro.
Bardziej trwałą tendencją jest w ostatnich dniach wzrost zapotrzebowania na tanie gatunki mięsa wieprzowego. Więcej tłuszczów drobnych, słoniny podrobów kupują zarówno krajowe zakłady przetwórcze, jak i eksporterzy. Zwiększona sprzedaż powodowała 15 - 25-proc. podwyżki cen. Do tej pory ceny te były bardzo niskie.
Przedstawiciele resortu rolnictwa dementują pogłoski, że w najbliższych miesiącach grozi w Polsce nadmierna podaż wieprzowiny. Eksperci oceniają, że w pierwszej połowie 2005 r. produkcja wieprzowiny może być o ok, 5 proc. niższa niż w podobnym okresie 2004 r. Wzrośnie zaś dopiero w drugim półroczu (o 5,7 proc).
Utrzymują się stosunkowo wysokie ceny wołowiny. Zapotrzebowanie na to mięso zarówno na rynku krajowym, jak i na eksport jest w dalszym ciągu niewielkie.
W handlu drobiem spadły ceny na najdroższe mięsa. Tanieją też świeże kurczaki, gdyż niższe są ceny skupu żywca drobiowego.
W najbliższych tygodniach nadal mogą rosnąć ceny najtańszych mięs wieprzowych. Wiele zależeć będzie jednak od wielkości eksportu na Wschód oraz kursu dolara i euro.
Źródło: Rzeczpospolita