Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek mięsa: małe zapotrzebowanie

Rynek mięsa: małe zapotrzebowanie
Utrzymuje się małe zapotrzebowanie na mięso wieprzowe. Zakłady ograniczają skup i produkcję, nie chcą bowiem powiększać i tak już dużych zapasów.

W tym tygodniu ceny półtusz wieprzowych kl. R spadły średnio do 5 zł za kg, przed miesiącem były o 15 - 20 proc. droższe.

Tanieją także tłuszcze drobne, skórki, głowy, gdyż są problemy z eksportem tych surowców na Wschód. Np. głowy w końcu tygodnia dostępne były na giełdach już po 1 zł za kg, a tłuszcze drobne twarde - od 2 zł za kg. Producenci oczekują, że od przyszłego tygodnia zwiększy się eksport mięsa na Wschód. Ostatnio był on minimalny ze względu na obchody świąt prawosławnych. Polską wieprzowiną zaczyna się interesować Łotwa i Estonia. W wielu krajach europejskich jest nadprodukcja wieprzowiny, dlatego ceny oferowane przez kontrahentów zagranicznych są bardzo niskie.

W handlu wołowiną ceny są ustabilizowane, a popyt niewielki. O polską wołowinę pytają teraz m.in. odbiorcy z Rumunii i Bułgarii. Także na rynku drobiu podaż przewyższa popyt. Ceny w styczniu utrzymują się na niezmienionym poziomie.

Źródło: Rzeczpospolita