Rynek mięsa: Dużo i tanio
Według oceny maklerów, półtusze wieprzowe kl. R są obecnie o 5 proc. tańsze niż w połowie grudnia. O kilka procent obniżyły się w tym czasie ceny najlepszego mięsa, jak szynka, schab, łopatka czy karkówka.
Jeszcze bardziej, bo nawet o 20 proc., potaniały najtańsze mięsa, głównie tłuszcze drobne i słoniny. Surowce te na przełomie listopada i grudnia drożały w bardzo szybkim tempie, teraz ich ceny równie szybko spadają.
Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach wieprzowina będzie tanieć. Za kilka dni zmiany te powinny być widoczne również w sklepach.
Ceny wołowiny są ustabilizowane. W pierwszych dniach stycznia trochę podrożały ćwierci z bydła młodego, o tyle samo potaniały ćwierci z bydła dorosłego. W handlu drobiem można się spodziewać niewielkiego spadku notowań.
Jeszcze bardziej, bo nawet o 20 proc., potaniały najtańsze mięsa, głównie tłuszcze drobne i słoniny. Surowce te na przełomie listopada i grudnia drożały w bardzo szybkim tempie, teraz ich ceny równie szybko spadają.
Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach wieprzowina będzie tanieć. Za kilka dni zmiany te powinny być widoczne również w sklepach.
Ceny wołowiny są ustabilizowane. W pierwszych dniach stycznia trochę podrożały ćwierci z bydła młodego, o tyle samo potaniały ćwierci z bydła dorosłego. W handlu drobiem można się spodziewać niewielkiego spadku notowań.
Źródło: Rzeczpospolita