W 2005 roku Rosja zwiększy kwoty importu mięsa
Rosja planuje zwiększyć kwoty importu mięsa w 2005 roku - poinformował portal Produkt.ru powołując się na wypowiedź dyrektora departamentu regulacji państwowych w obrocie zewnętrznym rosyjskiego ministerstwa rozwoju gospodarczego, Aleksieja Kaulbarsa.
Według dyrektora, zwiększenie limitów importowych będzie dotyczyć wszystkich rodzajów mięsa tj. drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Odpowiednie dokumenty w tej sprawie zostały już przekazane do prac rządowych.
Jak poinformował Kaulbars, kwotę importu drobiu planuje się zwiększyć do 1,090 mln ton z obecnych 1,050 tys. ton, zaś wieprzowiny do 467,4 tys. ton z 450 tys. ton przewidzianych na 2004 rok.
Kwota przywozu wołowiny mrożonej wzrośnie prawdopodobnie do 430 tys. ton z 420 tys. ton w 2004 roku, a limit importu wołowiny schłodzonej pozostanie na niezmienionym poziomie tj. 25,7 mln ton. Kwoty te dotyczą importu ze wszystkich krajów świata.
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2004 roku Polska wyeksportowała do Rosji 542 tony świeżej lub chłodzonej wołowiny i 764 ton mrożonej wobec odpowiednio 40 ton i 4 tys. 19 ton w analogicznym okresie 2003 roku.
Eksport mięsa wieprzowego w tym okresie wyniósł 19 tys. 99 ton (w I-IX 2003 r. - 51 tys. 302 ton), zaś drobiu (wraz z podrobami) 12 tys. 645 ton (w 2003 r. - 11 tys. 103 ton).
Od 1 września tego roku Rosja wymaga by eksporterzy mięsa z Polski posiadali specjalny certyfikat uprawniający do wwozu tego produktu na terytorium Federacji.
Rosyjscy weterynarze skontrolowali w Polsce 75 zakładów mięsa czerwonego (wołowina, wieprzowina), zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa. Tylko 19 z nich uzyskało certyfikaty Federacji Rosyjskiej pozwalających na handel z Rosją.
Według dyrektora, zwiększenie limitów importowych będzie dotyczyć wszystkich rodzajów mięsa tj. drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Odpowiednie dokumenty w tej sprawie zostały już przekazane do prac rządowych.
Jak poinformował Kaulbars, kwotę importu drobiu planuje się zwiększyć do 1,090 mln ton z obecnych 1,050 tys. ton, zaś wieprzowiny do 467,4 tys. ton z 450 tys. ton przewidzianych na 2004 rok.
Kwota przywozu wołowiny mrożonej wzrośnie prawdopodobnie do 430 tys. ton z 420 tys. ton w 2004 roku, a limit importu wołowiny schłodzonej pozostanie na niezmienionym poziomie tj. 25,7 mln ton. Kwoty te dotyczą importu ze wszystkich krajów świata.
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2004 roku Polska wyeksportowała do Rosji 542 tony świeżej lub chłodzonej wołowiny i 764 ton mrożonej wobec odpowiednio 40 ton i 4 tys. 19 ton w analogicznym okresie 2003 roku.
Eksport mięsa wieprzowego w tym okresie wyniósł 19 tys. 99 ton (w I-IX 2003 r. - 51 tys. 302 ton), zaś drobiu (wraz z podrobami) 12 tys. 645 ton (w 2003 r. - 11 tys. 103 ton).
Od 1 września tego roku Rosja wymaga by eksporterzy mięsa z Polski posiadali specjalny certyfikat uprawniający do wwozu tego produktu na terytorium Federacji.
Rosyjscy weterynarze skontrolowali w Polsce 75 zakładów mięsa czerwonego (wołowina, wieprzowina), zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa. Tylko 19 z nich uzyskało certyfikaty Federacji Rosyjskiej pozwalających na handel z Rosją.
Źródło: Puls Biznesu