Lekko w górę poszły ceny półtusz wieprzowych
W handlu mięsem - niewielkie ożywienie, związane z nadchodzącymi świętami. Więcej wieprzowiny kupują drobni producenci wędlin, którzy nie gromadzą zapasów surowca, ale zamawiają tyle, ile potrzebują do codziennej produkcji wyrobów. W konsekwencji ceny półtusz wzrosły o 2 - 4 proc.
Powodzeniem cieszą się zwłaszcza szynka i schab, ale tylko świeże. W dalszym ciągu małe jest zapotrzebowanie na mięsa mrożone. Zapasy takiego surowca krajowego i z importu są bardzo duże.
Nadal tanieją tłuszcze drobne, podgardle, słonina, podroby. Obniżki dotyczą także mięs drobnych.
Ceny wołowiny od kilku tygodni nie zmieniły się. Nie podrożał także drób, a niektóre surowce, jak filety z piersi, porcje rosołowe, mięso odkostnione nawet potaniały. Duża jest podaż całych kurczaków, indyków i gęsi. W najbliższych dniach powinna wzrosnąć ich sprzedaż w handlu detalicznym.
W tym tygodniu zakłady przetwórcze kończą świąteczną produkcję, od poniedziałku będą zajmować się głównie sprzedażą przygotowanych wyrobów. Dlatego w grudniu analitycy nie spodziewają się wzrostu cen wieprzowiny. Przeciwnie, możliwe są obniżki.

Powodzeniem cieszą się zwłaszcza szynka i schab, ale tylko świeże. W dalszym ciągu małe jest zapotrzebowanie na mięsa mrożone. Zapasy takiego surowca krajowego i z importu są bardzo duże.
Nadal tanieją tłuszcze drobne, podgardle, słonina, podroby. Obniżki dotyczą także mięs drobnych.
Ceny wołowiny od kilku tygodni nie zmieniły się. Nie podrożał także drób, a niektóre surowce, jak filety z piersi, porcje rosołowe, mięso odkostnione nawet potaniały. Duża jest podaż całych kurczaków, indyków i gęsi. W najbliższych dniach powinna wzrosnąć ich sprzedaż w handlu detalicznym.
W tym tygodniu zakłady przetwórcze kończą świąteczną produkcję, od poniedziałku będą zajmować się głównie sprzedażą przygotowanych wyrobów. Dlatego w grudniu analitycy nie spodziewają się wzrostu cen wieprzowiny. Przeciwnie, możliwe są obniżki.

Źródło: Rzeczpospolita