Niskie ceny wieprzowiny
Po znacznym spadku w ubiegłym tygodniu ceny wieprzowiny w ostatnich dniach ustabilizowały się na stosunkowo niskim poziomie.
- To efekt dużej podaży żywca i znacznego importu - twierdzi łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk.
We wtorek półtusze świeże kl. R oferowano na giełdach po 6,3 - 6,4 za kg, tj. o 20-30 gr taniej niż w pierwszej połowie listopada. Sporo jest na rynku szynki (7,3 zł za kg), schabu (11 zł za kg) i karkówki (8,3 zł za kg).
Na razie nie widać wzmożonych zakupów surowca, spowodowanych zbliżającymi się świętami. Zdaniem analityków skończyły się czasy kontyngentów i gromadzenia rezerw w obawie przez brakiem towarów czy wzrostem ich cen, teraz zakłady nie chcą i zbyt wcześnie zamrażać środków i odkładają te transakcje na później.
Najbardziej poszukiwane są na razie podroby zwłaszcza głowy wątroby serca i skórki, drobne mięsa wieprzowe i tłuszcze, smalec. Najtrudniej sprzedać schab, tzw. jedynkę wieprzową.
W ostatnich dniach odnotowano niewielki spadek notowań ćwierci wołowych i drobnych mięs. Na giełdach mało jest jednak transakcji, których przedmiotem jest wołowina. Handel tym mięsem odbywa się raczej na rynkach lokalnych.
Nie zmieniły się w listopadzie ceny drobiu i zdaniem analityków utrzymają się jeszcze przez jakiś czas na dotychczasowym poziomie.
- To efekt dużej podaży żywca i znacznego importu - twierdzi łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk.
We wtorek półtusze świeże kl. R oferowano na giełdach po 6,3 - 6,4 za kg, tj. o 20-30 gr taniej niż w pierwszej połowie listopada. Sporo jest na rynku szynki (7,3 zł za kg), schabu (11 zł za kg) i karkówki (8,3 zł za kg).
Na razie nie widać wzmożonych zakupów surowca, spowodowanych zbliżającymi się świętami. Zdaniem analityków skończyły się czasy kontyngentów i gromadzenia rezerw w obawie przez brakiem towarów czy wzrostem ich cen, teraz zakłady nie chcą i zbyt wcześnie zamrażać środków i odkładają te transakcje na później.
Najbardziej poszukiwane są na razie podroby zwłaszcza głowy wątroby serca i skórki, drobne mięsa wieprzowe i tłuszcze, smalec. Najtrudniej sprzedać schab, tzw. jedynkę wieprzową.
W ostatnich dniach odnotowano niewielki spadek notowań ćwierci wołowych i drobnych mięs. Na giełdach mało jest jednak transakcji, których przedmiotem jest wołowina. Handel tym mięsem odbywa się raczej na rynkach lokalnych.
Nie zmieniły się w listopadzie ceny drobiu i zdaniem analityków utrzymają się jeszcze przez jakiś czas na dotychczasowym poziomie.
Źródło: Rzeczpospolita