Oczekiwane ożywienie w handlu mięsem
W handlu mięsem oczekiwane jest przynajmniej niewielkie ożywienie w najbliższych tygodniach. Dostawcy liczą na wzrost sprzedaży surowców na wyroby świąteczne. Ponieważ jednak wieprzowiny jest bardzo dużo zarówno ze źródeł krajowych, jak i z importu, nie powinno to mieć większego wpływu na ceny.
Zwiększyła się podaż najbardziej poszukiwanych ostatnio surowców wieprzowych, czyli tłuszczów. Spada zainteresowanie tymi produktami wschodnich odbiorców. Choć ceny tłuszczów powoli obniżają się, to jednak są one nadal za drogie dla odbiorców z Ukrainy czy Białorusi.
Niezmiennie powodzeniem cieszą się półtusze mrożone z rezerw Agencji Rynku Rolnego. Na WGT SA organizowane są co tydzień przetargi na to mięso. Ceny transakcyjne są o ok. 15 proc. wyższe od wywoławczych.
Rośnie zapotrzebowanie na mięso drobiowe, zwłaszcza tanie produkty - skórki, porcje rosołowe czy korpusy. Zdaniem analityków surowce te coraz częściej zastępują drogą wołowinę w produkcji wędlin i konserw. Popyt na elementy drobiowe będzie się stopniowo zwiększał.
Zwiększyła się podaż najbardziej poszukiwanych ostatnio surowców wieprzowych, czyli tłuszczów. Spada zainteresowanie tymi produktami wschodnich odbiorców. Choć ceny tłuszczów powoli obniżają się, to jednak są one nadal za drogie dla odbiorców z Ukrainy czy Białorusi.
Niezmiennie powodzeniem cieszą się półtusze mrożone z rezerw Agencji Rynku Rolnego. Na WGT SA organizowane są co tydzień przetargi na to mięso. Ceny transakcyjne są o ok. 15 proc. wyższe od wywoławczych.
Rośnie zapotrzebowanie na mięso drobiowe, zwłaszcza tanie produkty - skórki, porcje rosołowe czy korpusy. Zdaniem analityków surowce te coraz częściej zastępują drogą wołowinę w produkcji wędlin i konserw. Popyt na elementy drobiowe będzie się stopniowo zwiększał.
Źródło: Rzeczpospolita