Ceny mięsa bez zmian
Święto przypadające w środku tygodnia wpłynęło na zwiększenie zapotrzebowania na mięso. Ponieważ jednak wieprzowiny jest bardzo dużo, zarówno ze źródeł krajowych, jak i z importu, ceny w ostatnim okresie nie wzrosły.
Zwiększyła się zwłaszcza podaż najbardziej poszukiwanych ostatnio surowców wieprzowych, czyli tłuszczów. Ceny tłuszczów drobnych, słoniny czy smalcu są jednak dalej wysokie. Kilogram smalcu w bloku kosztuje około 5 zł za kg. Stawki te ograniczają sprzedaż na wschód i dlatego - zdaniem analityków - tłuszcze w niedługim czasie mogą potanieć, gdyż na rynku będzie ich coraz więcej.
Utrzymuje się bardzo duże zapotrzebowanie na mięsa drobne kl. II i IV. Mięs tych zaczyna brakować. Pod dostatkiem jest natomiast surowców kl. I i III.
- Spadły notowania niektórych podrobów wieprzowych, m.in. wątroby i serca - podaje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Na niezmienionym poziomie pozostają ceny tych surowców, których sprzedaż nie zmniejszyła się (nogi, głowy).
Ceny wołowiny od kilku miesięcy utrzymują się na tym samym wysokim poziomie. Zainteresowanie tym mięsem na giełdach jest niewielkie.
Spore jest natomiast zapotrzebowanie na mięso drobiowe, zwłaszcza tanie produkty, jak skórki, porcje rosołowe czy korpusy. Ceny hurtowe całych kurczaków nie zmieniły się i wynoszą 4,4 - 4,5 zł za kg.
Zwiększyła się zwłaszcza podaż najbardziej poszukiwanych ostatnio surowców wieprzowych, czyli tłuszczów. Ceny tłuszczów drobnych, słoniny czy smalcu są jednak dalej wysokie. Kilogram smalcu w bloku kosztuje około 5 zł za kg. Stawki te ograniczają sprzedaż na wschód i dlatego - zdaniem analityków - tłuszcze w niedługim czasie mogą potanieć, gdyż na rynku będzie ich coraz więcej.
Utrzymuje się bardzo duże zapotrzebowanie na mięsa drobne kl. II i IV. Mięs tych zaczyna brakować. Pod dostatkiem jest natomiast surowców kl. I i III.
- Spadły notowania niektórych podrobów wieprzowych, m.in. wątroby i serca - podaje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Na niezmienionym poziomie pozostają ceny tych surowców, których sprzedaż nie zmniejszyła się (nogi, głowy).
Ceny wołowiny od kilku miesięcy utrzymują się na tym samym wysokim poziomie. Zainteresowanie tym mięsem na giełdach jest niewielkie.
Spore jest natomiast zapotrzebowanie na mięso drobiowe, zwłaszcza tanie produkty, jak skórki, porcje rosołowe czy korpusy. Ceny hurtowe całych kurczaków nie zmieniły się i wynoszą 4,4 - 4,5 zł za kg.
Źródło: Rzeczpospolita