Ceny zbóż, notowania, aktualności

Niewielki spadek cen wieprzowiny

Niewielki spadek cen wieprzowiny
Na rynku mięsnym pierwszy tydzień listopada rozpoczął się od niewielkiego spadku cen. Dotyczy on przede wszystkim tłuszczów.

 - Przy tak wysokich cenach, jakie były ostatnio, zmniejszyło się zapotrzebowanie na tłuszcze drobne i słoninę - mówi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Mniej kupują odbiorcy zza wschodniej granicy, dlatego surowce powoli tanieją. Np. tłuszcze drobne wystawiano po 6,2-6,3 zł za kg, teraz osiągalne są poniżej 6 zł za kg.

Półtusze wieprzowe kl. R były we wtorek wystawiane na giełdach po 6,6- 6,7 zł za kg. W sprzedaży pojawiły się także półtusze wieprzowe sprowadzane min. z Holandii, Hiszpanii, Belgii i Francji. To nowość, gdyż do niedawna na polski rynek trafiały z UE głównie przodki wieprzowe i elementy, np. szynka czy boczek.

Zainteresowanie wieprzowiną jest umiarkowane. O transakcji decyduje przede wszystkim cena. Jeśli jest niższa od przeciętnej, towar znajduje nabywców.

Ceny wołowiny od kilku miesięcy utrzymują się na tym samym, wysokim poziomie. Ćwierci kl. D dostępne są po ok. 7 zł kg, a kl. J - powyżej 8 zł za kg.

Spore jest zapotrzebowanie na mięso drobiowe, zwłaszcza tanie produkty dla przetwórstwa. Ceny tych surowców są wyższe niż kilka tygodni temu. Mniejszy jest popyt na drób w całości. Jego ceny w tym tygodniu nie zmieniły się.

Źródło: Rzeczpospolita