Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ożywienie na rynku drobiu

Ożywienie na rynku drobiu
Wreszcie ruch na rynku drobiu - mówią maklerzy giełd towarowych. Nie wszystko można sprzedać, ale są towary, które już teraz trudno zdobyć. Tak jak na przykład korpusy kurczaka.

Zakaz handlu mięsem mechanicznie odkostnionym sprawił, że wiele firm do jego produkcji poszukuje właśnie korpusów. Trudno nawet mówić o cenie, bo te negocjuje się dopiero wtedy, gdy znajdzie się towar. Poszukiwane są też skórki drobiowe. Całkiem nieźle sprzedają się udźce z indyka. Kilogram tego mięsa wyceniany jest na 8,60 - 8,70 zł.

Wiele zakładów próbuje zmienić technologię produkcji i coraz częściej mięso wołowe używane do produkcji wędlin, zastępuje drobiowym.

Stabilnie jest na rynku wołowiny. Właściwie zarabiają tylko ci, którzy podpisali umowy eksportowe i wysyłają do Anglii, Hiszpanii czy Włoch ćwierci z dorosłego bydła, ale z najcięższych sztuk.

Źródło: Agrobiznes, TVP1