Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zastój na rynku mięsa, rośnie zainteresowanie tłuszczami

Zastój na rynku mięsa, rośnie zainteresowanie tłuszczami
Na rynku mięsa zupełny zastój. Nic nie można sprzedać. Chłodnie pękają w szwach, zakłady usiłują jak najszybciej pozbyć się towaru. Duże zapasy karkówki spowodowane są zwiększonymi zakupami na początku października tzw. przodków z importu.

Mimo braku popytu, ceny na giełdach towarowych dość wysokie. Te zakłady, które drogo kupiły wcześniej zakontraktowany żywiec wieprzowy, żądają teraz wyższych cen za półtusze. W klasie E trudno dostać półtusze pełne chłodzone taniej niż po 7,50 zł/kg, w klasie R trzeba zapłacić blisko 7,00 zł/kg. Tylko czasami udaje się kupić towar o 20 gr tańszy.

Na giełdach towarowych panuje duże zainteresowanie tłuszczami, drobnym mięsem wieprzowym klasy drugiej oraz podgardlem. Klienci jednak ostrożniej podchodzą do zakupów, transakcje nie są dokonywane za wszelką cenę. Tłuszcze są bardzo drogie, za kilogram słoniny trzeba zapłacić 6,80 zł.

Źródło: Agrobiznes, TVP1