Tłuszcze coraz droższe
Producenci mięsa spodziewają się, że w tym tygodniu wzrośnie sprzedaż na rynku detalicznym. Oczekiwane są wzmożone zakupy przed trzema kolejnymi dniami wolnymi od pracy: sobotą, niedzielą i Świętem Zmarłych, przypadającym w tym roku w poniedziałek. Na razie jednak wyraźniejszego ożywienia na mięsnym rynku nie widać.
- Najtrudniej nadal sprzedać szynkę, schab, karkówkę i łopatkę - mówi Ireneusz Grzeszczyk z Łodzi. Powiększają się zapasy zarówno mięs świeżych, jak i mrożonych. Sporo chętnych jest natomiast na boczek i mięsa drobne niższych klas.
Ceny półtusz wieprzowych kl. R są obecnie zbliżone do tych sprzed tygodnia. Giełdy wystawiają je po 6,5 - 6,6 zł za kg. Ostatnio podrożały natomiast podroby wieprzowe (wątroby głowy), gdyż duże jest za-. potrzebowanie na te surowce.
Najbardziej poszukiwane są jednak tłuszcze drobne i słonina. Trudno kupić duże, hurtowe partie tego towaru. Słonina bez skóry kosztuje już 1,00 zł za kg, a tłuszcze drobne - I od 6 do 6,8 zł za kg.
Spore jest zainteresowanie mięsem drobiowym. Chętnie kupowane są zwłaszcza tanie produkty, jak mięso mechanicznie odkostnione czy porcje rosołowe. W rezultacie notowania tych surowców w ostatnich tygodniach wzrosły. Mniejsze jest zapotrzebowanie na cały drób. Jego ceny się nie zmieniły.
Na rynku wołowiny podaż równoważy popyt. Ceny ćwierci minimalnie się obniżyły.
- Najtrudniej nadal sprzedać szynkę, schab, karkówkę i łopatkę - mówi Ireneusz Grzeszczyk z Łodzi. Powiększają się zapasy zarówno mięs świeżych, jak i mrożonych. Sporo chętnych jest natomiast na boczek i mięsa drobne niższych klas.
Ceny półtusz wieprzowych kl. R są obecnie zbliżone do tych sprzed tygodnia. Giełdy wystawiają je po 6,5 - 6,6 zł za kg. Ostatnio podrożały natomiast podroby wieprzowe (wątroby głowy), gdyż duże jest za-. potrzebowanie na te surowce.
Najbardziej poszukiwane są jednak tłuszcze drobne i słonina. Trudno kupić duże, hurtowe partie tego towaru. Słonina bez skóry kosztuje już 1,00 zł za kg, a tłuszcze drobne - I od 6 do 6,8 zł za kg.
Spore jest zainteresowanie mięsem drobiowym. Chętnie kupowane są zwłaszcza tanie produkty, jak mięso mechanicznie odkostnione czy porcje rosołowe. W rezultacie notowania tych surowców w ostatnich tygodniach wzrosły. Mniejsze jest zapotrzebowanie na cały drób. Jego ceny się nie zmieniły.
Na rynku wołowiny podaż równoważy popyt. Ceny ćwierci minimalnie się obniżyły.
Źródło: Rzeczpospolita