Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadek cen mięsa wieprzowego

Spadek cen mięsa wieprzowego
Ceny najlepszych mięs spadły nawet o złotówkę za kilogram - mówią w zakładach. A mimo to zamówienia handlu jak były małe tak są nadal. Skutek jest taki, że wiele firm ogranicza produkcję i wykorzystuje zaledwie połowę, najwyżej 2/3 swoich możliwości. Ale wygląda na to, że nie tylko zamówień, ale i świń też jest mniej. Po dwóch tygodniach tłok w punktach skupu już się skończył.

Rolnicy nie są zadowoleni z proponowanych im cen skupu, więc wstrzymują się ze sprzedażą. Ich zadaniem przed 1 listopada popyt na mięso wzrośnie, a wtedy i ceny skupu tuczników mogą pójść w górę. Przetwórcy próbują studzić ich zapał tłumacząc, że wyższych cen mięsa nikt nie zaakceptuje. A dobrą informacją powinno być zahamowanie obniżek. Teraz najczęstsze ceny kilograma żywca to 4,30-4,50 zł.

Nikt się nie wychyla, jeden patrzy na drugiego, jeśli sąsiad podnosi ceny to i inni za nim. Przy obniżkach działa ten sam mechanizm. W całym kraju różnice cen są bardzo małe. Najdrożej jest w małych masarniach, które aby zdobyć towar oferują o 10-20 gr. za kilogram więcej. Coraz mniej zróżnicowane są także ceny prosiąt. Lżejsze kosztują około 200 zł. Te powyżej 20 kilogramów minimum 300 zł.



Źródło: Agrobiznes, TVP1