Konkurencyjny import mięsa
Na polski rynek trafia ostatnio sporo mięsa wieprzowego z importu. W tym miesiącu ceny w krajach zachodnich spadły, więc zakładom przetwórczym często bardziej opłaca się kupować importowane przodki czy łopatki niż krajowe półtusze.
- Od maja wielokrotnie zwiększył się asortyment importowanej wieprzowiny - twierdzi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Przedtem, gdy obowiązywały kontyngenty, sprowadzano głównie przodki i inne drogie surowce. Teraz na polski rynek trafia również wiele tańszych mięs wieprzowych, a także drobiowych, nadających się do przetwórstwa.
Spory import po konkurencyjnych cenach zmusił dostawców żywca wieprzowego do - na razie jeszcze niewielkich, ale jednak - obniżek cen. W konsekwencji półtusze wieprzowe można w tym tygodniu kupić po 6,8 - 6,9 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym kosztowały powyżej 7 zł kg.
Dużym zainteresowaniem cieszą się półtusze mrożone z zapasów Agencji Rezerw Materiałowych. Na przetargach organizowanych na WGT SA sprzedaje się co tydzień 1300 t, ostatnio przy cenie wywoławczej 5,5 zł za kg - po 6,85 zł za kg.
Notowania wołowiny wahają się. Po niewielkich obniżkach we wrześniu, ostatnio znów poszły nieco w górę.
Zdaniem analityków ceny mięsa będą w najbliższych dniach powoli spadać. Wiele zależy jednak od sytuacji na rynku europejskim oraz od kursu euro.
- Od maja wielokrotnie zwiększył się asortyment importowanej wieprzowiny - twierdzi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Przedtem, gdy obowiązywały kontyngenty, sprowadzano głównie przodki i inne drogie surowce. Teraz na polski rynek trafia również wiele tańszych mięs wieprzowych, a także drobiowych, nadających się do przetwórstwa.
Spory import po konkurencyjnych cenach zmusił dostawców żywca wieprzowego do - na razie jeszcze niewielkich, ale jednak - obniżek cen. W konsekwencji półtusze wieprzowe można w tym tygodniu kupić po 6,8 - 6,9 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym kosztowały powyżej 7 zł kg.
Dużym zainteresowaniem cieszą się półtusze mrożone z zapasów Agencji Rezerw Materiałowych. Na przetargach organizowanych na WGT SA sprzedaje się co tydzień 1300 t, ostatnio przy cenie wywoławczej 5,5 zł za kg - po 6,85 zł za kg.
Notowania wołowiny wahają się. Po niewielkich obniżkach we wrześniu, ostatnio znów poszły nieco w górę.
Zdaniem analityków ceny mięsa będą w najbliższych dniach powoli spadać. Wiele zależy jednak od sytuacji na rynku europejskim oraz od kursu euro.
Źródło: Rzeczpospolita