Ceny mięsa raczej nie spadną
Nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie ceny mięsa spadły - mówią maklerzy. Raczej pozostaną na obecnym poziomie lub nawet nieco wzrosną.
Mięso drożeje. I to zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób. Półtusze wieprzowe w klasie R są o 30 proc. droższe niż przed rokiem. Na rynku dużo jest szynki, karkówki i łopatki, a brakuje mięs tańszych. Nadal poszukiwany jest boczek, a ostatnio bardzo duże zainteresowanie jest głowami wieprzowymi.
Znacznie wyższe niż przed rokiem są ceny wołowiny. Najbardziej, bo o 70 proc. wzrosły ceny ćwierci wołowych z bydła dorosłego. Mięsa drobne klasy II i III zdrożały o ponad 50 procent.
Wysokie ceny wieprzowiny i wołowiny sprawiły, że oferowany po w miarę ustabilizowanych cenach drób cieszy się dużym powodzeniem. Poszukiwane są tanie surowce do przetwórstwa z kurczaka i indyka, głównie mięso mechanicznie odkostnione oraz niedrogie elementy, np. porcje rosołowe, skórki, korpusy. Mniejsze jest natomiast zainteresowanie całymi kurczakami i ćwiartkami drobiowymi.




Mięso drożeje. I to zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób. Półtusze wieprzowe w klasie R są o 30 proc. droższe niż przed rokiem. Na rynku dużo jest szynki, karkówki i łopatki, a brakuje mięs tańszych. Nadal poszukiwany jest boczek, a ostatnio bardzo duże zainteresowanie jest głowami wieprzowymi.
Znacznie wyższe niż przed rokiem są ceny wołowiny. Najbardziej, bo o 70 proc. wzrosły ceny ćwierci wołowych z bydła dorosłego. Mięsa drobne klasy II i III zdrożały o ponad 50 procent.
Wysokie ceny wieprzowiny i wołowiny sprawiły, że oferowany po w miarę ustabilizowanych cenach drób cieszy się dużym powodzeniem. Poszukiwane są tanie surowce do przetwórstwa z kurczaka i indyka, głównie mięso mechanicznie odkostnione oraz niedrogie elementy, np. porcje rosołowe, skórki, korpusy. Mniejsze jest natomiast zainteresowanie całymi kurczakami i ćwiartkami drobiowymi.




Źródło: Agrobiznes, TVP1