Drożej na rynku wieprzowiny
Półtusze zdrożały w ciągu tygodnia ok. 10 gr za kilogram. Za klasę E trzeba już zapłacić 7,40 zł, klasa R jest o 40 gr tańsza.
Wzrosły ceny mrożonych tzw. półtusz agencyjnych, które kupują również polskie zakłady, bo o surowiec znów trudno. Podaż okazała się za mała i żywiec zaczął drożeć w skupie. W konsekwencji zdrożały półtusze, a także szynka, karkówka, boczek. Do niespotykanego wręcz poziomu zostały wywindowane ceny mięsa drobnego i tłuszczów do produkcji kiełbas i konserw. Zdaniem handlowców tempo wzrostu cen nie powinno się jednak zwiększać, bo będą kłopoty ze sprzedażą. Ale w najbliższych tygodniach taniej też nie będzie, gdyż zapasów poszukiwanych gatunków mięsa nie da się szybko odbudować. Importem nie zbije się cen, gdyż w UE mięso jest droższe.
Wzrosły ceny mrożonych tzw. półtusz agencyjnych, które kupują również polskie zakłady, bo o surowiec znów trudno. Podaż okazała się za mała i żywiec zaczął drożeć w skupie. W konsekwencji zdrożały półtusze, a także szynka, karkówka, boczek. Do niespotykanego wręcz poziomu zostały wywindowane ceny mięsa drobnego i tłuszczów do produkcji kiełbas i konserw. Zdaniem handlowców tempo wzrostu cen nie powinno się jednak zwiększać, bo będą kłopoty ze sprzedażą. Ale w najbliższych tygodniach taniej też nie będzie, gdyż zapasów poszukiwanych gatunków mięsa nie da się szybko odbudować. Importem nie zbije się cen, gdyż w UE mięso jest droższe.
Źródło: Rzeczpospolita