Ciągły wzrost cen tłuszczów
Tłuszcze stają się towarem deficytowym, a ceny gwałtownie rosną. Tłuszcze drobne twarde kosztują już 4,10 zł za kilogram, podgardla doszły do 5,40 zł. Stale poszukiwana jest też słonina, zarówno przez kupców ze Wschodu, jak i polskie zakłady przetwórcze. Na rynku mięsa wieprzowego też podwyżki, ale znacznie mniejsze.
Lekko w górę poszły ceny półtusz. Za klasę E na giełdach towarowych trzeba zapłacić 7- 7,20 zł za kilogram. Natomiast dość stabilne są ceny szynki, schabu, łopatki czy golonki.
Na rynku wołowiny elementy eksportowe ciągle drogie. Za ćwierci z byków najlepszej jakości unijni klienci płacą już nawet 9,20 zł za kilogram. Towar wysyłany jest głównie do Hiszpanii, Anglii, Włoch, Holandii i Niemiec.
Ceny skupu brojlerów spadły poniżej 3 zł za kilogram. Kto podpisał umowę kontraktacyjną może liczyć na 10-20 groszy więcej. Producenci indyków nie narzekają.
Lekko w górę poszły ceny półtusz. Za klasę E na giełdach towarowych trzeba zapłacić 7- 7,20 zł za kilogram. Natomiast dość stabilne są ceny szynki, schabu, łopatki czy golonki.
Na rynku wołowiny elementy eksportowe ciągle drogie. Za ćwierci z byków najlepszej jakości unijni klienci płacą już nawet 9,20 zł za kilogram. Towar wysyłany jest głównie do Hiszpanii, Anglii, Włoch, Holandii i Niemiec.
Ceny skupu brojlerów spadły poniżej 3 zł za kilogram. Kto podpisał umowę kontraktacyjną może liczyć na 10-20 groszy więcej. Producenci indyków nie narzekają.
Źródło: Agrobiznes, TVP1