Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mała podaż tłuszczy

Mała podaż tłuszczy
Tłuszcze i niektóre podroby, a także mięsa drobne to surowce wieprzowe, o które ostatnio na rynku najtrudniej. Podaż jest niewystarczająca, więc ceny rosną. Powód to stosunkowo nieduża produkcja tzw. rozbiorowni, które ograniczają dostawy na rynek drogich mięs (schab, szynka, łopatka) w obawie przed tworzeniem się nadmiernych zapasów.

Zwłaszcza że konkurencją dla najdroższych krajowych surowców są mięsa z importu np. przodki duńskie czy elementy bez kości. W tej sytuacji mniejsza jest również produkcja asortymentów najtańszych.

 - Są problemy z realizacją wszystkich zamówień na tłuszcze drobne, słoninę, smalec - twierdzą maklerzy.

Duże jest zainteresowanie podgardlem. Pod dostatkiem jest natomiast podrobów, takich jak wątroba wieprzowa, serca, płuca. Ceny tych surowców maleją.

Półtusze wieprzowe kl. R wystawiane są w tym tygodniu na giełdach po 6,6 - 6,8 zł za kg, czyli są przeciętnie o 10 gr na kilogramie droższe niż przed tygodniem. O 10 gr za kg zdrożała też karkówka, którą ostatnio stosunkowo najłatwiej sprzedać. Nie zmieniły się notowania szynki i łopatki, a schab nieco potaniał.

W ciągu ostatnich tygodni niewiele zmienia się w handlu mięsem wołowym. Ceny są nieco niższe niż w czerwcu, a popyt umiarkowany.

Na rynku drobiowym poszukiwane są przede wszystkim mięsa tanie: porcje rosołowe, skórki, korpusy Ich podaż jest ostatnio niewystarczająca.

Źródło: Rzeczpospolita