Mięso powoli drożeje
Znowu drożeje wieprzowina. Zmiany są na razie powolne, ale już widoczne. Byłyby prawdopodobnie większe, ale hamulcem jest mały popyt. Półtusze wieprzowe kl. R wystawiane były w tym tygodniu na giełdach po 6,6 - 6,8 zł za kg. Minimalnie podrożały w ostatnich dniach szynki, schaby, karkówka, ale mięsa te cieszą się umiarkowanym powodzeniem.
Relatywnie większy jest popyt na niektóre tanie asortymenty, zwłaszcza na tłuste boczki, podgardle, mięsa drobne. Ich ceny rosną ostatnio szybciej niż drogich elementów.
W ciągu tygodnia niewiele zmieniło się w handlu mięsem wołowym. Ceny są nieco niższe niż przed miesiącem, a popyt umiarkowany.
Tanieje drób. Świeże kurczaki są już na giełdach dostępne po 4,8 zł za kg, w czerwcu ich cena dochodziła do 6 zł za kg. Wolniej tanieją elementy odkostnione, np. filety z piersi, gdyż zakłady mięsne zgłaszają spore zapotrzebowanie na te surowce.

Relatywnie większy jest popyt na niektóre tanie asortymenty, zwłaszcza na tłuste boczki, podgardle, mięsa drobne. Ich ceny rosną ostatnio szybciej niż drogich elementów.
W ciągu tygodnia niewiele zmieniło się w handlu mięsem wołowym. Ceny są nieco niższe niż przed miesiącem, a popyt umiarkowany.
Tanieje drób. Świeże kurczaki są już na giełdach dostępne po 4,8 zł za kg, w czerwcu ich cena dochodziła do 6 zł za kg. Wolniej tanieją elementy odkostnione, np. filety z piersi, gdyż zakłady mięsne zgłaszają spore zapotrzebowanie na te surowce.

Źródło: Rzeczpospolita