Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina znowu zaczęła drożeć i to znacznie

Wieprzowina znowu zaczęła drożeć i to znacznie
Powodem wzrostu cen wieprzowiny według jednych jest brak żywca na rynku, inni twierdzą, że rolnicy przetrzymują świnie. Zdaniem maklerów na pewno nie jest to zwiększony popyt.

Półtusze zdrożały w ciągu dwóch tygodni średnio o 60 gr. za kilogram. Klasa R pełna kosztuje już 6,60 zł. Wraz z podwyżkami żywca i półtusz drożeją takie elementy mięsne jak szynka czy łopatka z golonką. Za kilogram świeżej szynki z kością trzeba zapłacić maksymalnie 8 zł, czyli o złotówkę więcej niż dwa tygodnie temu.

Znacznie zdrożało też mięso drobne klasy drugiej wykorzystywane do produkcji kiełbas. Niestety to nie koniec podwyżek. Według maklerów zakłady mówią o kolejnych wzrostach cen wieprzowiny o 10-20 gr za kilogram już w przyszłym tygodniu.

Do tej pory najbardziej stabilne były ceny tłuszczów. Teraz skórki, słonina i tłuszcze drobne twarde też zdrożały. Za kilogram trzeba zapłacić średnio o 30-40 gr. więcej. Cena jest do negocjacji, zależy przede wszystkim od ilości kupowanego surowca.



Źródło: Agrobiznes, TVP1