Mięso za drogie dla Wschodu
Od początku lipca odwróciły się tendencje na rynku mięsa. Wieprzowina i drób tanieją. Tendencje spadkowe, choć w mniejszym stopniu, dotyczą ostatnio także cen wołowiny. Zdaniem analityków to rezultat bariery popytu. Ocenia się, że na skutek wcześniejszego wzrostu cen sprzedaż w sklepach zmniejszyła się nawet o 40 proc.
Najbardziej potaniała szynka, schab, karkówka. Kiepska pogoda zniechęca amatorów grilowania, więc rosną zapasy tych mięs. Mniejsze obniżki dotyczą tańszych asortymentów, jak skórki, głowy czy tłuszcze drobne. Wciąż ich ceny są zbyt wysokie dla odbiorców ze wschodu, dlatego eksport tych surowców nie jest duży.
Mniej widoczny jest na razie spadek cen mięsa wołowego. Zainteresowanie mięsem wołowym jest nadal duże, choć również nie takie jak przed miesiącem. Ćwierci wołowe kl. D oferowano w tym tygodniu po 6,9 do 7 zł za kg.
Popyt, jak na okres urlopowo-wakacyjny, jest bardzo mały. Stosunkowo niewielka jest także podaż, dlatego dalszego, bardziej odczuwalnego spadku cen raczej się nie przewiduje.

Najbardziej potaniała szynka, schab, karkówka. Kiepska pogoda zniechęca amatorów grilowania, więc rosną zapasy tych mięs. Mniejsze obniżki dotyczą tańszych asortymentów, jak skórki, głowy czy tłuszcze drobne. Wciąż ich ceny są zbyt wysokie dla odbiorców ze wschodu, dlatego eksport tych surowców nie jest duży.
Mniej widoczny jest na razie spadek cen mięsa wołowego. Zainteresowanie mięsem wołowym jest nadal duże, choć również nie takie jak przed miesiącem. Ćwierci wołowe kl. D oferowano w tym tygodniu po 6,9 do 7 zł za kg.
Popyt, jak na okres urlopowo-wakacyjny, jest bardzo mały. Stosunkowo niewielka jest także podaż, dlatego dalszego, bardziej odczuwalnego spadku cen raczej się nie przewiduje.

Źródło: Rzeczpospolita