Spadać zaczęły ceny wieprzowiny i drobiu
Obniżki w zależności od asortymentu wynoszą od 30 gr. do nawet złotówki na kilogramie w ciągu tygodnia. Przede wszystkim tanieje to co było do tej pory najdroższe - ocenia Ireneusz Grzeszczyk z Łódzkiej Giełdy Towarowej.
Półtusze wieprzowe kosztują teraz średnio. 6,80 zł za kilogram. Szynkę wieprzową z kością można znaleźć nawet po 7,70 zł. Karkówka z kością kosztuje 10 zł.
Mimo obniżek cen ruch jest jednak umiarkowany. Przyczyna to brak pieniędzy u odbiorców oraz pogoda, która w tym roku nie sprzyja grillowaniu. Nie bez znaczenia są też duże ilości importowanego mięsa z zachodu.
Nie tanieją natomiast podroby i tłuszcze. Popyt jest w tym wypadku wciąż większy od podaży. Skórki wieprzowe, słonina, tłuszcze drobne twarde wykorzystywane są nie tylko w przetwórstwie krajowym, ale wciąż znajdują zbyt na Wschodzie, przede wszystkim na Ukrainie.


Półtusze wieprzowe kosztują teraz średnio. 6,80 zł za kilogram. Szynkę wieprzową z kością można znaleźć nawet po 7,70 zł. Karkówka z kością kosztuje 10 zł.
Mimo obniżek cen ruch jest jednak umiarkowany. Przyczyna to brak pieniędzy u odbiorców oraz pogoda, która w tym roku nie sprzyja grillowaniu. Nie bez znaczenia są też duże ilości importowanego mięsa z zachodu.
Nie tanieją natomiast podroby i tłuszcze. Popyt jest w tym wypadku wciąż większy od podaży. Skórki wieprzowe, słonina, tłuszcze drobne twarde wykorzystywane są nie tylko w przetwórstwie krajowym, ale wciąż znajdują zbyt na Wschodzie, przede wszystkim na Ukrainie.


Źródło: Agrobiznes, TVP1