Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso ma przestać drożeć

Mięso ma przestać drożeć
W okresie żniw maleje zwykle podaży żywca, a więc i mięsa. Martwią się tym odbiorcy tego surowca, bo już teraz trudno zaspokoić rosnący popyt. Ceny znacznie wzrosły. Półtusze wieprzowe kl. R, które jeszcze w lutym kosztowały poniżej 5 zł za kg, teraz oferowane są powyżej 7 zł za kg. Wołowina, którą szczególnie zainteresowani są odbiorcy z Niemiec, Holandii czy Włoch zdrożała prawie o sto procent.

Zakłady przetwórcze, aby obniżyć koszty wyrobów, szukają tańszych zamienników, częściej niż dotychczas sięgając po mięso indycze. Kupują też chętnie mięso z importu.

Zdaniem ministra rolnictwa Wojciecha Olejniczaka ceny mięsa, przede wszystkim żywca wołowego, wieprzowego i drobiu, osiągnęły już wysoki pułap i teraz nastąpi prawdopodobnie ich stabilizacja. Najbliższe tygodnie wykażą, czy ta prognoza się sprawdzi.

Źródło: Rzeczpospolita