Częste zmiany cen mięsa
W ciągu tygodnia kilogram schabu zdrożał o 1 zł, a szynki o 50 gr. Notowania półtusz wieprzowych kl. R przekroczyły 7 zł za kg.
- Ceny mięsa zmieniają się ostatnio nawet częściej niż codziennie - twierdzi łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Co gorsza, trudno przewidzieć, kiedy wzrost ten zostanie zahamowany. Chyba dopiero wtedy, jak ceny w Polsce zrównają się z cenami obowiązującymi w innych krajach UE.
Podaż mięsa wieprzowego jest niewystarczająca, zwłaszcza że popyt rośnie. Większe zapotrzebowanie zgłaszają zarówno odbiorcy polscy, jak i zagraniczni. Ożywienie dotyczy przy tym nie tylko najlepszych asortymentów, jak schab czy karkówka.
Większe zamówienia są także na podroby, tłuszcze drobne, skórki, głowy czy nogi. Surowce te drożeją, zaczyna ich brakować.
Podobna sytuacja jest na rynku wołowiny. Przed rokiem mięso to trudno było sprzedać, rolnicy ograniczali hodowlę, ceny spadały.
Teraz wołowina drożeje z tygodnia na tydzień, za żywiec płaci się o 30 proc. więcej niż w styczniu. Ćwierci z bydła dorosłego kosztują 7 - 8 zł za kg, a z bydła młodego 8,5 - 9 zł za kg. Hodowla bydła staje się coraz bardziej opłacalna.
Podwyżki nie ominęły też w tym tygodniu drobiu. Cena kurczaków wzrosła o 40 gr, a filetów z piersi o 50 gr. Popyt jest duży, co zapowiada dalszy wzrost notowań.
- Ceny mięsa zmieniają się ostatnio nawet częściej niż codziennie - twierdzi łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Co gorsza, trudno przewidzieć, kiedy wzrost ten zostanie zahamowany. Chyba dopiero wtedy, jak ceny w Polsce zrównają się z cenami obowiązującymi w innych krajach UE.
Podaż mięsa wieprzowego jest niewystarczająca, zwłaszcza że popyt rośnie. Większe zapotrzebowanie zgłaszają zarówno odbiorcy polscy, jak i zagraniczni. Ożywienie dotyczy przy tym nie tylko najlepszych asortymentów, jak schab czy karkówka.
Większe zamówienia są także na podroby, tłuszcze drobne, skórki, głowy czy nogi. Surowce te drożeją, zaczyna ich brakować.
Podobna sytuacja jest na rynku wołowiny. Przed rokiem mięso to trudno było sprzedać, rolnicy ograniczali hodowlę, ceny spadały.
Teraz wołowina drożeje z tygodnia na tydzień, za żywiec płaci się o 30 proc. więcej niż w styczniu. Ćwierci z bydła dorosłego kosztują 7 - 8 zł za kg, a z bydła młodego 8,5 - 9 zł za kg. Hodowla bydła staje się coraz bardziej opłacalna.
Podwyżki nie ominęły też w tym tygodniu drobiu. Cena kurczaków wzrosła o 40 gr, a filetów z piersi o 50 gr. Popyt jest duży, co zapowiada dalszy wzrost notowań.
Źródło: Rzeczpospolita