Podaż mięsa maleje, a ceny rosną
Na rynku mięsa sytuacja odwrotna niż w handlu zbożem. Od 2 - 3 tygodni ceny rosną, spowodował to zwiększony popyt, także ze strony kontrahentów zagranicznych. Podaż nadal jest niewielka. Na razie nic nie wskazuje na wyhamowanie tych tendencji - uważają analitycy.
Rośnie cena skupu tuczników, a w ślad za tym wszystkich surowców mięsnych. Notowania półtusz kl. R wzrosły w tym tygodniu prawie do 7 zł za kg, a półtusz wyższych klas już tę granicę przekroczyły. W ślad za wzrostem notowań surowców drożeją wszystkie mięsa, zwłaszcza te, które wykorzystuje się do sezonowej produkcji na grilla. Ale także te najtańsze, jak skórki czy tłuszcze.
Drożeje także wołowina, a w ślad za podwyżkami cen mięsa idą w górę także notowania drobiu. Kurczaki kosztują o jedną piątą więcej niż w końcu maja. Powodem tej sytuacji jest także spadek hodowli brojlerów, szacowany na ok. 20 proc., ale przede wszystkim wzrost popytu na rynku krajowym (sezon grillowy, wyjazdy weekendowe) oraz eksport. Dalsze podwyżki cen surowca drobiowego mogą się jednak niekorzystnie odbić na wielkości sprzedaży tych produktów na rynku detalicznym.
Rośnie cena skupu tuczników, a w ślad za tym wszystkich surowców mięsnych. Notowania półtusz kl. R wzrosły w tym tygodniu prawie do 7 zł za kg, a półtusz wyższych klas już tę granicę przekroczyły. W ślad za wzrostem notowań surowców drożeją wszystkie mięsa, zwłaszcza te, które wykorzystuje się do sezonowej produkcji na grilla. Ale także te najtańsze, jak skórki czy tłuszcze.
Drożeje także wołowina, a w ślad za podwyżkami cen mięsa idą w górę także notowania drobiu. Kurczaki kosztują o jedną piątą więcej niż w końcu maja. Powodem tej sytuacji jest także spadek hodowli brojlerów, szacowany na ok. 20 proc., ale przede wszystkim wzrost popytu na rynku krajowym (sezon grillowy, wyjazdy weekendowe) oraz eksport. Dalsze podwyżki cen surowca drobiowego mogą się jednak niekorzystnie odbić na wielkości sprzedaży tych produktów na rynku detalicznym.
Źródło: Rzeczpospolita