Ceny mięsa rosną i tak może być do jesieni
Za półtusze wieprzowe klasy R trzeba zapłacić 7,10 zł za kilogram, a klasy E nawet 7,50 zł. Trudno o większe partie towaru - mówią maklerzy - dlatego, gdy pojawi się większa dostawa, ceny od razu są wyższe.
Tłuszcz drobny oferowany jest średnio po 2,70 zł za kilogram, ale w dużych partiach jest nawet o złotówkę droższy. Tylko 10 gr mniej kosztuje słonina, co jest rekordową ceną.
W ciągu dwóch tygodni wieprzowina podrożała o 20-25 proc. Trudno teraz o towar do krajowej produkcji, tymczasem nasze mięso coraz chętniej i coraz częściej kupują zachodni kontrahenci. Dla nich nadal - mimo podwyżek - ceny są atrakcyjne.



Tłuszcz drobny oferowany jest średnio po 2,70 zł za kilogram, ale w dużych partiach jest nawet o złotówkę droższy. Tylko 10 gr mniej kosztuje słonina, co jest rekordową ceną.
W ciągu dwóch tygodni wieprzowina podrożała o 20-25 proc. Trudno teraz o towar do krajowej produkcji, tymczasem nasze mięso coraz chętniej i coraz częściej kupują zachodni kontrahenci. Dla nich nadal - mimo podwyżek - ceny są atrakcyjne.



Źródło: Agrobiznes, TVP1