Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa są z tygodnia na tydzień coraz wyższe

Ceny mięsa są z tygodnia na tydzień coraz wyższe
 - Ceny mięsa są z tygodnia na tydzień coraz wyższe i nic nie wskazuje na wyhamowanie tych tendencji - twierdzą analitycy. Za półtusze wieprzowe kl. R trzeba w tym tygodniu płacić 6,8 6,9 zł za kg, szynka z kością kosztuje od 8 do 8,5 zł za kg.

W ciągu dwóch tygodni wieprzowina podrożała o 20 - 25 proc. Powodem jest wzrost popytu przy malejącej podaży Niewielki jest skup żywca wieprzowego, co wynika w głównej mierze z cyklu produkcyjnego (tzw. świński dołek).

Tymczasem sprzedaż zarówno surowca, jak i wyrobów gotowych rośnie. Mięsem do przetwórstwa zainteresowani są zachodni producenci wędlin, gdyż polska wieprzowina jest tańsza niż np. niemiecka. Początek lata to także zwiększenie zapotrzebowania na wiele rodzajów mięsa na krajowym rynku. Rośnie popyt przede wszystkim na wyroby na grilla.

Wzrost cen tuczników i półtusz spowodował także podwyżki notowań tanich asortymentów wieprzowiny, jak skórki czy tłuszcze. Ceny tych surowców są już dla odbiorców ze wschodu zbyt wysokie, dlatego eksport nie jest duży.

 - Są problemy z kupnem większych, hurtowych partii tanich mięs - informuje łódzki makler, Ireneusz Grzeszczyk. Dlatego, gdy pojawi się większa dostawa, ceny są wyższe. Np. tłuszcz drobny wystawiany jest przeciętnie po 2,65 zł za kg, ale w dużych partiach jego cena sięga 3 zł za kg.

Drożeje także wołowina, a w ślad za podwyżkami cen mięsa idą w górę także notowania drobiu. Kurczaki kosztują o około 20 proc. więcej niż w końcu maja.

Źródło: Rzeczpospolita