Ceny zbóż, notowania, aktualności

Coraz droższa wołowina

Coraz droższa wołowina
Wołowina w sklepach prawie po 20 zł, półtusze po kilkanaście zł za kilogram - do takiego poziomu doszły ceny wołowiny na naszym rynku.

Najbardziej drożeje młode bydło i krowy rzeźne. Mniej chętnych jest na jałówki. Do przetwórstwa zakłady wolą kupić ćwierci z dorosłego bydła, bo są tańsze. Sklepy zainteresowane są tylko buhajami. Bardzo zdrożały także cielęta, które chętnie kupują i nasi rolnicy i zagraniczni kontrahenci.

Według ekspertów granicą podwyżek miało być 5 zł za kilogram żywca. Tymczasem jest coraz drożej. Na Podlasiu buhaje skupowane są już nawet po 5,5 zł, niewiele taniej jest w Wielkopolsce i Lubuskiem.



Źródło: Agrobiznes, TVP1