Ceny zbóż, notowania, aktualności

Coraz droższa wieprzowina

Coraz droższa wieprzowina
Od piątku półtusze wieprzowe zdrożały o kolejne 20 groszy za kilogram. Teraz za chłodzone mięso w klasie E trzeba zapłacić 7 zł, a nawet 7,20 zł za kilogram. Klasa R kosztuje niewiele mniej, bo 6,80 zł. I to jest najbardziej poszukiwany towar, ale trudno go zdobyć. Zakłady mięsne zmuszone są urządzać wycieczki po całym kraju w poszukiwaniu żywca.

Wzrost cen widoczny jest także w innych krajach Unii Europejskiej. Jeszcze do niedawna przodki wieprzowe sprowadzane z Danii kosztowały 5,80 zł za kilogram. Teraz przekraczają już 6 zł. I na razie nie ma co liczyć na inne tendencje, bo świński dołek robi się coraz większy - komentuje Barbara Węgiel z Netbrokers w Krakowie. W handlu detalicznym podwyżki nie powinny być jeszcze odczuwalne, bo tu ceny reguluje wciąż nie największy popyt. Nawet sezon grillowy nie przyciąga zbyt wielu klientów - mówią maklerzy.


Źródło: Agrobiznes, TVP1