Na giełdach towarowych istne szaleństwo
Ceny wołowiny pną się do góry w ekspresowym tempie. Głównym powodem jest mała ilość żywca i duży popyt, w tym także kontrahentów zagranicznych. Niemcy zainteresowani są przede wszystkim ćwierciami wołowymi z dorosłych krów, ale ważących powyżej 260 kilogramów. W ciągu pół miesiąca ceny wzrosły o 1,5 do 2 zł za kilogram. Teraz trzeba zapłacić nawet 8,5 zł.
Bardzo dobrze sprzedają się też ćwierci z byków. Kilogram kosztuje 9 zł. Barbara Węgiel z Internetowej Giełdy Towarowej Netbrokers w Krakowie zwraca uwagę na zaskakująco wysokie ceny mięs drobnych, Za towar drugiej klasy trzeba teraz zapłacić prawie 8 zł za kilogram! Kupcy z Unii wykupują także ogony i ozorki wołowe. Różnice w cenach są duże, sięgają nieraz 3 złotych za kilogram.
Wieprzowina też drożeje, W tym tygodniu zaczęło na tym rynku również zaczęło brakować żywca. Najbardziej poszukiwane są półtusze wieprzowe, świeża szynka z kością i karkówka. Ceny wzrosły w ciągu kilku dni o 10-15 gr/kg.



Bardzo dobrze sprzedają się też ćwierci z byków. Kilogram kosztuje 9 zł. Barbara Węgiel z Internetowej Giełdy Towarowej Netbrokers w Krakowie zwraca uwagę na zaskakująco wysokie ceny mięs drobnych, Za towar drugiej klasy trzeba teraz zapłacić prawie 8 zł za kilogram! Kupcy z Unii wykupują także ogony i ozorki wołowe. Różnice w cenach są duże, sięgają nieraz 3 złotych za kilogram.
Wieprzowina też drożeje, W tym tygodniu zaczęło na tym rynku również zaczęło brakować żywca. Najbardziej poszukiwane są półtusze wieprzowe, świeża szynka z kością i karkówka. Ceny wzrosły w ciągu kilku dni o 10-15 gr/kg.



Źródło: Agrobiznes, TVP1