Ceny zbóż, notowania, aktualności

Koniec stabilizacji na rynku wieprzowiny?

Koniec stabilizacji na rynku wieprzowiny?
Przez ostanie kilka tygodni na rynku wieprzowiny było drogo, ale stabilnie. Ceny żywca wieprzowego utrzymywały się na poziomie około 4 zł za kilogram. Teraz jednak coraz bardziej widać, że świński dołek już się zaczął i tylko patrzeć jak ceny zaczną rosnąć. Na szczęście przy małym popycie nie jest on jeszcze tak odczuwalny - mówią przetwórcy. Ale wycieczki po świnie już się zaczęły.

Duże zakłady mięsne z centrum kraju szukają tuczników na Kujawach i w Wielkopolsce. Ale i tam żywca brakuje. Ostatnią deska ratunku są świnie fermowe, za które jednak trzeba zapłacić przynajmniej 4,70 zł za kilogram.

Świń nie opłaca się przetrzymywać, bo za tuczniki o najwyższej mięsności można dostać 5,80 zł za kilogram, a za najniższą klasę P zakłady płacą nawet poniżej 3 zł.

Już tylko na nielicznych targowiskach można kupić parę prosiąt poniżej 200 zł. W ostatnim tygodniu rekordową cenę 320 zł osiągnęły prosięta na targowisku w Nowym Targu.



Źródło: Agrobiznes, TVP1