Popyt na polską wołowinę rośnie od czasu rozszerzenia Unii
- Unia okazała się znacznie mniej nieprzystępna, niż sądziliśmy. Kupuje jak leci, młode i stare mięso, miesza je, przetwarza i sprzedaje u siebie - cieszy się Roman Miler z rzeźni w Grabkowie.
- Średnia cena wołowiny w UE wynosi 2,60 euro, w Polsce 1,63, więc zawsze istnieje margines podniesienia ceny - mówi Waldemar Guba.
- Uważam, że polscy rolnicy zachowują się rozsądnie, zwiększając produkcję, a nie wyprzedając bydła. U producentów i na rynkach ceny wołowiny wzrosły w ciągu 3 tygodni o 30 - 50 proc., zależnie od jakości. Detaliści opierają się temu, podnieśli swe ceny tylko o 10-15 proc.
Aby dostosować się do europejskich norm sanitarnych w ostatnim miesiącach zamknięto w Polsce 1271 ubojni z 3200, jakie były w zeszłym roku.
Tylko 127 uznano za zgodne z normami, a 1513 ma się dostosować najpóźniej do 1 maja 2005 r. Pozostałe 300 mają czas do 2007 r. Dopóki nie dadzą wszelkich gwarancji, dopóty mięso z nich będzie przeznaczone tylko do miejscowego spożycia.
- Średnia cena wołowiny w UE wynosi 2,60 euro, w Polsce 1,63, więc zawsze istnieje margines podniesienia ceny - mówi Waldemar Guba.
- Uważam, że polscy rolnicy zachowują się rozsądnie, zwiększając produkcję, a nie wyprzedając bydła. U producentów i na rynkach ceny wołowiny wzrosły w ciągu 3 tygodni o 30 - 50 proc., zależnie od jakości. Detaliści opierają się temu, podnieśli swe ceny tylko o 10-15 proc.
Aby dostosować się do europejskich norm sanitarnych w ostatnim miesiącach zamknięto w Polsce 1271 ubojni z 3200, jakie były w zeszłym roku.
Tylko 127 uznano za zgodne z normami, a 1513 ma się dostosować najpóźniej do 1 maja 2005 r. Pozostałe 300 mają czas do 2007 r. Dopóki nie dadzą wszelkich gwarancji, dopóty mięso z nich będzie przeznaczone tylko do miejscowego spożycia.
Źródło: Rzeczpospolita