Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mało mięsa, ceny wysokie

Mało mięsa, ceny wysokie
Poprawa pogody spowodowała ożywienie na rynku mięsnym. Kupuje się więcej gotowych wyrobów, a to zwiększa zapotrzebowanie na surowce do produkcji.

Zimne dwa tygodnie osłabiły popyt, ale nie miało to wpływu na ceny. Mięsa, także wieprzowiny, ciągle brakuje. Brak tuczników powoduje, że półtusze drożeją. To musi się także odbić na cenach łopatki, szynki czy karkówki.

Mięso drobne klasy trzeciej, które w ubiegłym tygodniu wystawiano po 6,60 zł za kg, w tym było po 7,50, za karkówkę z kością świeżą żądano 9,30 zł, obecnie 9,50, cena wywoławcza schabu bez kości pozostała taka sama -17 zł za kg.

Nic nie wskazuje, aby ceny miały spadać. Tuczniki wykupywane są przez handlarzy zachodnich, a także przez nasze firmy, które wysyłają je do krajów Unii.

Podobnie jest z wołowiną, która w ubiegłych tygodniach drożała. Mięsa tego permanentnie już brakuje. Przyczyną jest także handel wewnątrzunijny - kupcy z Niemiec i Holandii płacą za kilogram żywej krowy po 3,20 zł (miesiąc temu 2,60 zł).

Źródło: Rzeczpospolita