Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zapasy mięsa drobiowego powoli się kończą

Zapasy mięsa drobiowego powoli się kończą
Zakłady drobiarskie, które przed 1 maja miały pełne magazyny, zdążyły je już opróżnić. Często po niskich cenach. Filety z kurczaków sprzedawano nawet po 2,80 euro za kilogram i to popsuło rynek. Teraz m.in. Niemcy nadal chcą kupować tak tanio i trzeba będzie poczekać zanim zaakceptują cenę przynajmniej o 10 proc. wyższą. W małych ubojniach i hurtowniach na południu kraju i w centrum już narzekają, że kurczaków wcale nie ma za dużo, dlatego i ceny rosną. Na razie najbardziej podrożały filety. Ale koniec komunii może skutecznie ograniczyć popyt na rynku krajowym. Ceny skupu brojlerów w całym kraju są bardzo podobne, średnia to niecałe 3 zł za kilogram. O kilka groszy drożej jest na Pomorzu. Od kilku dni tanieje soja, ale pasze jak były drogie tak są nadal. Wytwórcy tłumaczą, ze obniżki cen śruty sojowej skutecznie niweluje drożejąca kukurydza.




Źródło: Agrobiznes, TVP1