Bez zmian na rynku mięsnym
Miniony tydzień nie przyniósł istotnych zmian na rynku mięsnym. Półtusze wystawiane są po 5,7 -5,8 zł za kg (kl. R). W sprzedaży sporo było ostatnio importowanych, głównie z Danii, przodków wieprzowych.
Popyt jest stosunkowo mały. Stosunkowo najłatwiej sprzedać mięsa drobne i karkówkę. Transakcje dotyczą także schabu, szynki. Tanie mięsa, jak skórki, głowy, podroby kupowane są przede wszystkim na eksport na wschód.
Odbiorcy zagraniczni poszukują także wołowiny, której na polskim rynku coraz bardziej brakuje. Dlatego jej ceny rosną. Ćwierci z bydła dorosłego kosztują 5,4 - 5,6 zł za kg i będą prawdopodobnie rosły. Poprawia się opłacalność hodowli bydła.
Są szanse na zwiększenie eksportu drobiu. Elementami z kurczaków zainteresowani są handlowcy z krajów zachodnich. Na giełdach widać już niewielki wzrost cen. Kurczaki oferowane są np. w firmie Agrohandel po 4,6 - 4,8 zł za kg, podczas gdy w pierwszych dniach maja kosztowały 4,2 -4,4 zł kg. Hodowcy drobiu liczą na poprawę opłacalności produkcji. Pod warunkiem, że zostanie zahamowany wzrost cen pasz.
Popyt jest stosunkowo mały. Stosunkowo najłatwiej sprzedać mięsa drobne i karkówkę. Transakcje dotyczą także schabu, szynki. Tanie mięsa, jak skórki, głowy, podroby kupowane są przede wszystkim na eksport na wschód.
Odbiorcy zagraniczni poszukują także wołowiny, której na polskim rynku coraz bardziej brakuje. Dlatego jej ceny rosną. Ćwierci z bydła dorosłego kosztują 5,4 - 5,6 zł za kg i będą prawdopodobnie rosły. Poprawia się opłacalność hodowli bydła.
Są szanse na zwiększenie eksportu drobiu. Elementami z kurczaków zainteresowani są handlowcy z krajów zachodnich. Na giełdach widać już niewielki wzrost cen. Kurczaki oferowane są np. w firmie Agrohandel po 4,6 - 4,8 zł za kg, podczas gdy w pierwszych dniach maja kosztowały 4,2 -4,4 zł kg. Hodowcy drobiu liczą na poprawę opłacalności produkcji. Pod warunkiem, że zostanie zahamowany wzrost cen pasz.
Źródło: Rzeczpospolita