Wieprzowina nie zdrożeje
Na rynku mięsnym w pierwszym tygodniu maja, mimo niewielkiej podaży, ceny nie wzrosły, a niektórych mięs, np. półtusz, nawet minimalnie spadły. Utrzymuje się mały popyt. Największym powodzeniem cieszy się schab, karkówka, boczek. Sporo transakcji dotyczyło także surowca na konserwy i kiełbasy (mięsa drobne kl. i i II). Zainteresowaniem cieszyły się ostatnio także konserwy mięsne z rezerw ARR, wystawiane na przetargu na WGT SA.
W najbliższym czasie istotnych podwyżek cen wieprzowiny nikt się raczej nie spodziewa. Będą one hamowane dostawami z importu.
Bardzo droga jest już wołowina. Za ćwierci z bydła dorosłego trzeba na giełdach płacić 5,6 zł za kg, a za mięso drobne - 6 zł za kg. I nic nie wskazuje na to, aby w najbliższych tygodniach sytuacja zmieniła się.
W handlu drobiem na skutek małego popytu spadają ceny. Świeże kurczaki wystawiane są na giełdach po 4,2 zł za kg. W ofertach sporo jest elementów mięsa drobiowego z importu.
W najbliższym czasie istotnych podwyżek cen wieprzowiny nikt się raczej nie spodziewa. Będą one hamowane dostawami z importu.
Bardzo droga jest już wołowina. Za ćwierci z bydła dorosłego trzeba na giełdach płacić 5,6 zł za kg, a za mięso drobne - 6 zł za kg. I nic nie wskazuje na to, aby w najbliższych tygodniach sytuacja zmieniła się.
W handlu drobiem na skutek małego popytu spadają ceny. Świeże kurczaki wystawiane są na giełdach po 4,2 zł za kg. W ofertach sporo jest elementów mięsa drobiowego z importu.
Źródło: Rzeczpospolita