Ceny wieprzowiny nie wzrosły
Czy przed integracją czy już po rynek wieprzowiny wygląda tak samo? Przynajmniej takie same są ceny skupu. Za kilogram żywca rolnicy dostają około 4 zł. Świń jest mało, ale to wcale nie oznacza szybkich podwyżek - mówią przetwórcy. Nawet jeśli ceny miały by jeszcze wzrosnąć to już minimalnie i będzie to rozłożone na wiele miesięcy.
Szybciej niż do podwyżek nasze zakłady przymierzają się do importu. Już teraz sprowadzają np. elementy wieprzowe z Danii. Jeśli ceny skupu na krajowym rynku wzrosną wzrośnie także import, bo i tak za żywiec nasi rolnicy dostają niewiele mniej niż w innych krajach Unii.
Zaczął się dobry czas dla przetwórców. Maj to nie tylko początek sezonu grillowego ale także czas komunii.
Za najwyższą klasę E zakłady płacą ponad 5 zł za kilogram. Od pierwszego maja do ceny netto doliczany jest nie 3- ale 5-procentowy podatek VAT. Wyraźnie zdrożały już za to prosięta sprzedawane na targowiskach. Nie ma już województwa gdzie cena maksymalna nie dochodziła by do 200 zł za parę.
Szybciej niż do podwyżek nasze zakłady przymierzają się do importu. Już teraz sprowadzają np. elementy wieprzowe z Danii. Jeśli ceny skupu na krajowym rynku wzrosną wzrośnie także import, bo i tak za żywiec nasi rolnicy dostają niewiele mniej niż w innych krajach Unii.
Zaczął się dobry czas dla przetwórców. Maj to nie tylko początek sezonu grillowego ale także czas komunii.
Za najwyższą klasę E zakłady płacą ponad 5 zł za kilogram. Od pierwszego maja do ceny netto doliczany jest nie 3- ale 5-procentowy podatek VAT. Wyraźnie zdrożały już za to prosięta sprzedawane na targowiskach. Nie ma już województwa gdzie cena maksymalna nie dochodziła by do 200 zł za parę.
Źródło: Agrobiznes, TVP1