Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek mięsny ustabilizowany

Rynek mięsny ustabilizowany
Długi weekend nie przyniósł ożywienia na rynku mięsnym. Sprzedaż była w końcu minionego tygodnia stosunkowo mała. Dlatego, mimo niewielkiej podaży, ceny nie wzrosły, a niektórych mięs, np. półtusz, nawet minimalnie spadły Za półtusze kl. R płacono w końcu ubiegłego tygodnia 5,55-5,6 zł za kg.

Jak zwykle o tej porze roku największy popyt jest na karkówkę, schab i boczek - mówi Ireneusz Grzeszczyk, z łódzkiego biura handlowego. Mięsa te cieszą się powodzeniem, bo zaczął się sezon grillowy. Sporo sprzedąje się też surowca na konserwy i kiełbasy, a więc mięs drobnych kl. i i II.

W tym tygodniu utrzymuje się zapotrzebowanie na tanie surowce do przetwórstwa, jak podroby tłuszcze drobne, słonina, skórki. Najmniejszy jest popyt na głowy wieprzowe, które staniały z 1 zł do 75 gr za kilogram. Nadal drożeje wołowina. Tzw. dwójka wołowa z bydła dorosłego kosztuje już 6 zł za kg, a ćwierci kl. D sporo ponad 5 zł za kg.

Zdaniem analityków takie same tendencje na rynku wołowiny utrzymają się przez najbliższe tygodnie. Powodów do zadowolenia nie mają producenci drobiu. Mały popyt sprawia, że spadają ceny Świeże kurczaki wystawiane są na giełdach po 4,2 zł za kg, a mrożone po 4,4 zł za kg. Przed kilkoma tygodniami kurczaki kosztowały ok. 5 zł za kg. Na rynku sporo jest elementów drobiowych (indyczych) z importu, np. z Anglii, Holandii i Kanady.

Źródło: Rzeczpospolita