Żywiec wieprzowy przestał drożeć
Zgodnie z prognozami na początku tego tygodnia ceny żywca wieprzowego i półtusz przestały rosnąć, a w niektórych rejonach kraju nawet spadać. Za tuczniki zakłady płacą około 4 zł za kilogram. Po świętach ceny prawdopodobnie jeszcze spadną.
Podobnie będzie z półtuszami. Teraz w klasie R kilogram kosztuje średnio 5,70 zł. Cena to może spaść nawet o 30-40 gr.
Sytuację producentów mógłby poprawić eksport na wschód. Jednak po tym, jak wzrosły ceny wieprzowiny, w tym i tłuszczów drobnych, słoniny, podrobów i skórek, zamówień ze wschodu praktycznie nie ma.
Bardzo słaby jest popyt na mięsa szlachetne. Są chętni jedynie na szynkę z golonką i schab bez kości, nie ma na karkówkę, którą zakłady powinny skupować z myślą o zbliżającym się sezonie grillowym. Odkładają się duże ilości słoniny i tłuszczy drobnych, których nikt nie kupuje.




Podobnie będzie z półtuszami. Teraz w klasie R kilogram kosztuje średnio 5,70 zł. Cena to może spaść nawet o 30-40 gr.
Sytuację producentów mógłby poprawić eksport na wschód. Jednak po tym, jak wzrosły ceny wieprzowiny, w tym i tłuszczów drobnych, słoniny, podrobów i skórek, zamówień ze wschodu praktycznie nie ma.
Bardzo słaby jest popyt na mięsa szlachetne. Są chętni jedynie na szynkę z golonką i schab bez kości, nie ma na karkówkę, którą zakłady powinny skupować z myślą o zbliżającym się sezonie grillowym. Odkładają się duże ilości słoniny i tłuszczy drobnych, których nikt nie kupuje.



