Przedświąteczna gorączka na rynku drobiu
W dużych zakładach drobiarskich stabilizacja, ale na wolnym rynku trwa przedświąteczna gorączka. Przetwórnie potrzebują więcej surowca pod świąteczne zakupy i dlatego podnoszą ceny. Małe firmy, które nie mają podpisanych z rolnikami umów kontraktacyjnych płacą za brojlery maksymalnie 3,30 zł/kg, ale najpóźniej w czwartek podwyżki się skończą. Dla hodowców tydzień poświąteczny może okazać się bardzo trudny, bo obniżek cen na pewno nie uda się uniknąć, a tymczasem już teraz drogie paszporty spowodowały, że produkcja jest nieopłacalna.
Najdrożej jest teraz na Pomorzu, gdzie ceny skupu brojlerów dochodzą do 3,30 zł/kg. Niewiele taniej jest w Wielkopolsce i woj. warmińsko-mazurskim. Świąteczną atmosferę czują już także producenci indyków. Ceny skupu idą w górę. Indory drożały średnio do 4,45 zł/kg.
Najdrożej jest teraz na Pomorzu, gdzie ceny skupu brojlerów dochodzą do 3,30 zł/kg. Niewiele taniej jest w Wielkopolsce i woj. warmińsko-mazurskim. Świąteczną atmosferę czują już także producenci indyków. Ceny skupu idą w górę. Indory drożały średnio do 4,45 zł/kg.
Źródło: Agrobiznes, TVP1