Ceny zbóż, notowania, aktualności

Przed świętami wędliny zdrożeją

Przed świętami wędliny zdrożeją
Wszystko wskazuje na to, że przed świętami wędliny mogą zdrożeć. Zakłady mięsne muszą bowiem coraz więcej płacić za surowiec.

Na giełdach towarowych ceny półtusz w klasie R wynoszą już 5,6 - 5,8 zł za kg. Drożeją elementy wieprzowe, mięsa drobne i tłuszcze. Część zakładów, zwłaszcza te największe, zrobiły zapasy na świąteczne wyroby wcześniej, gdy wieprzowina była tańsza. Mniejsze masarnie zaopatrują się w surowiec dopiero teraz, płacąc więcej. Będą więc starały się sprzedać swoje wyroby także po wyższych cenach. Czy się to uda? Zależeć będzie od wielkości podaży na rynku i zainteresowania klientów. Teraz ludzie kupują mało z dwóch powodów: jest okres postu, a także czas oszczędzania na zakupy świąteczne, które rozpoczną się na dobre dopiero po 5 kwietnia.

Handlowcy oceniają, że w ciągu dwóch - trzech ostatnich miesięcy ceny wędlin wzrosły o 5 - 10 proc., a mięsa o 10 - 15 proc. Tuczniki w tym okresie podrożały jeszcze bardziej, ale zakłady i sklepy starają się nie windować marż.

Sporym zainteresowaniem cieszą się najtańsze mięsa, podroby i tłuszcze, wykorzystywane do produkcji niedrogich wyrobów, a także sprzedawane na eksport. Ich ceny także zwyżkują.

Na rynku wołowiny utrzymuje się przewaga popytu nad podażą na ćwierci i drobne mięsa z bydła dorosłego. Jest ono poszukiwane zarówno przez krajowe zakłady przetwórcze, jak i na eksport.

Ceny drobiu spadają. W tym tygodniu na giełdach za świeże kurczaki płacono 4,2 zł za kg, a za mrożone 4,4 zł za kg.

Źródło: Rzeczpospolita