Hodowcy drobiu tracą bez mączek
Od czasu zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych, przetwórnie zmuszone są do kupowania drogiej w Polsce soi. Tracą na tym zwłaszcza hodowcy.
Straty ponoszą także ubojnie. Do 1 listopada ubiegłego roku Opolskie Zakłady Drobiarskie, wszystkie odpady przerabiały na mączkę, którą kupowali wytwórcy pasz i producenci żywca.
Zakłady zarabiały na tym około 100 tys. zł. miesięcznie. Teraz tyle tracą. Wiele zakładów pracuje na granicy opłacalności, ale niewykluczone, że za kilka lat z 15 dużych i prawie 400 małych ubojni i zakładów przetwórstwa drobiu na rynku pozostanie zaledwie kilka.
Straty ponoszą także ubojnie. Do 1 listopada ubiegłego roku Opolskie Zakłady Drobiarskie, wszystkie odpady przerabiały na mączkę, którą kupowali wytwórcy pasz i producenci żywca.
Zakłady zarabiały na tym około 100 tys. zł. miesięcznie. Teraz tyle tracą. Wiele zakładów pracuje na granicy opłacalności, ale niewykluczone, że za kilka lat z 15 dużych i prawie 400 małych ubojni i zakładów przetwórstwa drobiu na rynku pozostanie zaledwie kilka.
Źródło: Agrobiznes, TVP1