Coraz trudniej kupić półtusze wieprzowe
Trudno pogodzić interesy tych, którzy oferują do sprzedaży mięso i tych , którzy chcieliby je kupić. Rozbieżność cen jest tak duża, że aż niemożliwa do negocjacji - komentują maklerzy giełd towarowych.
Ale trzeba będzie zaakceptować wyższe ceny, bo niektórych towarów zaczyna brakować. Nie łatwo jest kupić półtusze. W dzisiejszych ofertach sprzedaży klasa R jest wyceniana nawet na 5,80 zł za kilogram. W klasie E półtusze kosztują przynajmniej o 40 gr. więcej.
Poszukiwany zaczyna być też schab oraz szynka. Jak prognozują maklerzy, jeszcze pod koniec tego tygodnia szynka będzie kosztować 8 zł za kilogram.
Natomiast eksporterzy poszukują podgardeł, skórek czy tłuszczy drobnych. Kontrahenci zza wschodniej granicy gotowi są kupować prawie każdą ilość tych towarów, ale obecny poziom cen jest dla nich nie do przyjęcia.


Ale trzeba będzie zaakceptować wyższe ceny, bo niektórych towarów zaczyna brakować. Nie łatwo jest kupić półtusze. W dzisiejszych ofertach sprzedaży klasa R jest wyceniana nawet na 5,80 zł za kilogram. W klasie E półtusze kosztują przynajmniej o 40 gr. więcej.
Poszukiwany zaczyna być też schab oraz szynka. Jak prognozują maklerzy, jeszcze pod koniec tego tygodnia szynka będzie kosztować 8 zł za kilogram.
Natomiast eksporterzy poszukują podgardeł, skórek czy tłuszczy drobnych. Kontrahenci zza wschodniej granicy gotowi są kupować prawie każdą ilość tych towarów, ale obecny poziom cen jest dla nich nie do przyjęcia.


Źródło: Agrobiznes, TVP1