Wieprzowina wciąż drożeje
Drożeje wieprzowina w obrocie hurtowym, mimo że popyt na mięso na rynku detalicznym jest nieduży. To wynik malejącej podaży żywca.
Ceny półtusz wieprzowych kl. R wahały się w minionym tygodniu na giełdach od 4,9 do 5,3 zł za kg i były o kilka procent wyższe niż w końcu lutego. O 3 - 5 proc. wzrosły w tym czasie notowania szynki i schabu. Zwiększyło się zapotrzebowanie na smalec, tłuszcze drobne i podroby na eksport.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się półtusze mrożone, z rezerw ARR, przeznaczone na eksport. Ich cena z tygodnia na tydzień rośnie. Ostatnio sprzedano na WGT ponad 2,6 tys. t, po 4,34 zł za kg (przy cenie wywoławczej 2,8 zł kg).
W obrocie wołowiną ceny ćwierci z bydła dorosłego osiągnęły stawkę 5 zł za kg. Najbardziej poszukiwane są mięsa drobne kl. II oraz flaki z importu.
Notowania drobiu, po okresie zauważalnego wzrostu, w minionym tygodniu spadły. W obrocie hurtowym za świeże kurczaki płacono w tych dniach o 4 - 5 proc. mniej niż w ubiegłym (4,4 - 4,5 zł za kg).

Ceny półtusz wieprzowych kl. R wahały się w minionym tygodniu na giełdach od 4,9 do 5,3 zł za kg i były o kilka procent wyższe niż w końcu lutego. O 3 - 5 proc. wzrosły w tym czasie notowania szynki i schabu. Zwiększyło się zapotrzebowanie na smalec, tłuszcze drobne i podroby na eksport.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się półtusze mrożone, z rezerw ARR, przeznaczone na eksport. Ich cena z tygodnia na tydzień rośnie. Ostatnio sprzedano na WGT ponad 2,6 tys. t, po 4,34 zł za kg (przy cenie wywoławczej 2,8 zł kg).
W obrocie wołowiną ceny ćwierci z bydła dorosłego osiągnęły stawkę 5 zł za kg. Najbardziej poszukiwane są mięsa drobne kl. II oraz flaki z importu.
Notowania drobiu, po okresie zauważalnego wzrostu, w minionym tygodniu spadły. W obrocie hurtowym za świeże kurczaki płacono w tych dniach o 4 - 5 proc. mniej niż w ubiegłym (4,4 - 4,5 zł za kg).

Źródło: Rzeczpospolita