Różnice w cenach wieprzowiny
Stopniowy wzrost cen skupu tuczników w wyniku malejącej podaży żywca sprawia, że drożeje wieprzowina w obrocie hurtowym, mimo że popyt na mięso na rynku detalicznym jest ostatnio, jak zwykle w okresie postu, nieduży.
Ceny półtusz wieprzowych kl. R wahają się na giełdach od 4,9 do 5,3 zł za kg i są o kilka procent wyższe niż przed tygodniem. O 3 - 5 proc. podniosły się w tym czasie notowania szynki i schabu.
Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi, zwraca uwagę na znaczne (sięgające 15 - 20 proc.) różnice w cenach mięsa mrożonego, oferowanego przez różne firmy. Wynika to z tego, że część przedsiębiorstw natychmiast podnosi notowania posiadanych zapasów, a inne robią to z opóźnieniem. W rezultacie odbiorcy szukają po całym kraju korzystniejszych ofert. Często opłaca się sprowadzanie większych partii tańszego towaru z odległego rejonu kraju.
Wzrosło zapotrzebowanie na smalec (1,9 - 2,1 zł za kg), jest także zbyt na tłuszcz drobny i podroby na eksport.
W obrocie wołowiną ceny ćwierci z bydła dorosłego sięgają już 5 zł za kg. Najbardziej poszukiwane są mięso drobne kl. II i flaki z importu, ale po umiarkowanych cenach.
Notowania drobiu, który przez pewien czas drożał, w minionym tygodniu spadły. W obrocie hurtowym za świeże kurczaki płacono w tych dniach o 20 gr mniej niż w poprzednim (4,4 zł za kg). Utrzymały się jednak wysokie ceny filetów z piersi i wątróbek drobiowych.
Ceny półtusz wieprzowych kl. R wahają się na giełdach od 4,9 do 5,3 zł za kg i są o kilka procent wyższe niż przed tygodniem. O 3 - 5 proc. podniosły się w tym czasie notowania szynki i schabu.
Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi, zwraca uwagę na znaczne (sięgające 15 - 20 proc.) różnice w cenach mięsa mrożonego, oferowanego przez różne firmy. Wynika to z tego, że część przedsiębiorstw natychmiast podnosi notowania posiadanych zapasów, a inne robią to z opóźnieniem. W rezultacie odbiorcy szukają po całym kraju korzystniejszych ofert. Często opłaca się sprowadzanie większych partii tańszego towaru z odległego rejonu kraju.
Wzrosło zapotrzebowanie na smalec (1,9 - 2,1 zł za kg), jest także zbyt na tłuszcz drobny i podroby na eksport.
W obrocie wołowiną ceny ćwierci z bydła dorosłego sięgają już 5 zł za kg. Najbardziej poszukiwane są mięso drobne kl. II i flaki z importu, ale po umiarkowanych cenach.
Notowania drobiu, który przez pewien czas drożał, w minionym tygodniu spadły. W obrocie hurtowym za świeże kurczaki płacono w tych dniach o 20 gr mniej niż w poprzednim (4,4 zł za kg). Utrzymały się jednak wysokie ceny filetów z piersi i wątróbek drobiowych.
Źródło: Rzeczpospolita