Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina coraz droższa

Wieprzowina coraz droższa
W ciągu dwóch tygodni ceny półtusz wieprzowych na giełdach wzrosły o ponad 15 proc. To rezultat spadku podaży tuczników, spowodowanego małą opłacalnością hodowli trzody. Od wielu miesięcy ceny żywca wieprzowego były bardzo niskie, a pasz wysokie.

W trudnej sytuacji są zakłady mięsne, którym zaczyna brakować surowca. Zwłaszcza rozbiorownie skracają dzień pracy nierzadko do połowy. Zdaniem maklerów Agencja Rynku Rolnego powinna obecnie ograniczyć skup półtusz i sprzedaż tego mięsa na eksport z dopłatami, a raczej - dla stabilizacji rynku - zaoferować dla odbiorców krajowych półtusze mrożone z rezerw.

Zwykle w sytuacji niedoborów surowcowych wsparciem dla zakładów przetwórczych były dostawy wieprzowiny z importu. Teraz jednak, ze względu na wysoki kurs euro, mięso sprowadzane np. z Danii jest relatywnie drogie. Na przykład przodki wieprzowe wystawiane są po 6 zł kg.

 - Ceny półtusz kl. R przekroczyły już w tym tygodniu na giełdach 5 zł za kg - informuje Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Podrożały też inne mięsa, jak szynka, schab czy karkówka. Idą w górę notowania mięs niższych gatunków: podgardla, skórek, głów, tłuszczów drobnych. Hamuje to eksport na wschód. Odbiorcy z Rosji mają tańsze oferty z krajów zachodnich.

Wzrosła do 5 zł za kg cena świeżych kurczaków w obrocie hurtowym. Na razie jednak popyt się nie zwiększył w takim stopniu, jakby oczekiwali producenci.

Źródło: Rzeczpospolita